Hvert fjerde rengøringsfirma mangler arbejdskraft

I 2017 var der over 90.000 ledige, som var klar til et arbejde. Alligevel, manglede hver fjerde rengøringsvirksomhed arbejdskraft, og måtte takke nej til nye ordre og kunder.

Selvom den danske økonomi er inde i en højkonjunktur, så er der stadig en del danskere, der ikke er en del af opsvinget. Foto af: Martin Christensen

Af: Martin Christensen & Nicolai Andersen

Der er ikke nok folk til at gøre rent efter os. Hver fjerde rengøringsvirksomhed mangler nemlig arbejdskraft, og må sige nej til nye kunder på grund af dette. Det viser tal fra Danmarks Statistik. Tallene viser også, at der i december 2017 var 91.721 ledige, der stod registrerede som jobparate. En situation som underdirektør for Dansk Arbejdsgiverforening, Erik E. Simonsen, ikke mener vi som samfund kan være tilfredse med.

”Det er nogle jobs, som mange af de ledige umiddelbart fint kan klare. Derfor er det underligt, at så mange ikke tager disse jobs. Det selvfølgelig et problem.”

Grafen her viser stigningen i mangel på arbejdskraft i rengøringsfirmaer. De seneste tal viser altså, at hver fjerde virksomhed må sige nej til nye kunder og ordre. Kilde: Danmarks Statistik

Opsvingets bagside

Ifølge Cheføkonom hos Nykredit, Tore Stramer, er det ikke overraskende, at der mangler arbejdskraft i særligt de ufaglærte brancher. Det er nemlig meget normalt, når økonomien er i højkonjunktur, som den er i Danmark i øjeblikket. Han mener dog at det er en hårfin balance. Specielt med tilfældet i rengøringsbranchen, hvor konsekvenserne er at væksten går i stå.

”Indtil videre har vi nydt godt af den udenlandske arbejdskraft. Men hvis denne arbejdskraft begynder at forsvinde, og det er der tegn på, så er den danske arbejdskraftreserve ikke klar til at løfte denne byrde.”

Hvad er årsagerne til, at der er så mange ledige, som ikke tager disse jobs? Find ud af dette, i artiklen “Er man jobparat, når ens sagsbehandler siger det?”