Dansk rengøringsfirma har kun én dansker ansat

Den danske økonomi buldrer derudaf. Lav ledighed og stadig en masse jobs at tage til danskerne. Men ikke alle danskere er lige motiveret til at tage et job. Hos rengøringsfirmaet Servico oplever man problemer med at skaffe kvalificeret dansk arbejdskraft.

Ejer af Servico, Henrik Østergaard, har billeder hængende af alle sine ansatte. På nuværende tidspunkt er kun én af dem dansk. Foto: Martin Christensen

Af: Nicolai Andersen & Martin Christensen

Én ud af 60 medarbejdere. Så lille er andelen af danske rengøringsassistenter hos rengøringsvirksomheden Servico. Den resterende arbejdskraft består af folk udenfor den danske grænse, og det er der en rigtig god grund til, ifølge ejeren af Servico, Henrik Østergaard.

”De uopfordrede ansøgninger vi får fra ledige gennem jobcentret, bærer præg af at de fleste af ansøgerne ikke ønsker jobbet. Ansætter vi så alligevel en fra jobcentret, oplever vi, at størstedelen ikke lever op til de forventninger vi har til dem.”

Udlændinge skal holde hjulene kørende

Den udenlandske arbejdskraft er dog ikke nem at få fat i. Henrik Østergaard oplever, at det er svært for en ufaglært udlænding at få arbejdstilladelse i Danmark. Ifølge cheføkonom hos Nykredit, Tore Stramer, kan det blive et problem for dansk økonomi, hvis virksomhederne ikke kan få ansat det personale de har brug for.

”Den udenlandske arbejdskraft er rigtig vigtig for at dansk økonomi kan blive ved med at vokse. Hvis firmaerne ikke kan skaffe arbejdskraft, betyder det at de må sige nej til nye ordrer og det går ud over hele landets økonomi.”

Den danske model er for god

Hos Servico ville man gerne ansætte flere danskere end udlændinge. Udsigterne er dog lange. Henrik Østergaard ser nemlig ét stort problem i den danske model, som gør at danskerne ikke er motiveret nok til at tage et job som rengøringsassistent.

”Den danske model er sat op på en måde, hvor fordelene ved at tage et job, rent økonomisk, ikke er ret store. Man kan jo godt leve et okay liv uden et job.”